Sziasztok!

Nem is olyan régen készítettem egy bejegyzést, amiben megmutattam nektek, mi is lapult a Trnd-től kapott csomagomban. Azóta sikeresen ki is próbáltuk a termékeket, így ma ezekről hoztam egy hosszabb, kifejtősebb bejegyzést.

A Bondex Vintage termékekkel visszaállíthatjuk a megkopott bútordarabok, fafelületek patináját, és különleges, régies külsőt kölcsönözhetünk nekik.

Bondex Vintage effect festék

Az én csomagomban három doboz fél literes festék lapult, két színben. Egyébként ezek a festékek összesen öt árnyalatban kaphatóak – palaszürke, jeges márvány, ásványszürke, tengeri köd, fehér -, én két doboz tengeri ködöt és egy palaszürkét kaptam. 

Bondex Vintage effect “palaszürke, tengeri köd”

Amit tudni kell ezekről a festékekről: 

 • vízbázisú
 • új vagy régi, natúr vagy előkezelt fafelületen használható
 • kiemeli a fa erezetét
 • nem folyik
 • a végeredmény könnyen tisztítható, mosható felület
 • fél literes kiszerelésben kapható – egy adag körülbelül 7 nm lefestésére elegendő
Bal oldal: palaszürke; Jobb oldal: tengeri köd

Bondex Vintage effect wax

Érkezett hozzám egy doboz Metal effect wax is, ez két színben kapható, én aranybarnát kaptam, de van belőle ezüst is.

Bondex Metal effect wax “aranybarna”

Tudnivalók:

 • viaszos hatású, krémszerű bevonó anyag, beltéri bútorok karbantartása és dekorációja céljából
 • méhviaszt tartalmaz
 • nem folyik
 • kiemeli a beltéri bútorok és a beltéri fa tárgyak jellemző vonásait, éleit, domborulatait, ugyanakkor elrejti a karcolásokat és a foltokat
 • nem szennyezi a fát, karbantartása egyszerű
 • krémszerű textúrájának köszönhetően táplálja a fa szálait
 • használhatjuk közvetlenül natúr fán is, így különleges végeredményt kapunk
Sejtelmesen csillogó arany csillámok

Használata

Ezeknek a termékeknek a használata nagyon egyszerű – bár amennyire könnyű, én annyira piszkos/festékes lettem a végére. 😀 Mindössze annyit kell tennünk, hogy egy ecset segítségével, a fa erezetével ellenkező irányba felviszünk egy vastagabb réteg festéket – előtte természetesen alaposan keverjük fel a festéket, hiszen az olajos réteg elválhat tőle, így elegyíteni kell a kettőt -, majd egy ronggyal azonnal letöröljük róla a felesleget, hogy látható maradjon a fa erezete, és vintage hatást kapjunk. Minél tovább hagyjuk állni rajta a festéket, annál sötétebb lesz a végeredmény. Én ezt a festés-törlés kombót kétszer ismételtem meg, természetesen kivárva a száradási időt, ami ennél a festéknél 1-2 óra.

Ha megvagyunk a festéssel – én a két réteg között, és a második száradása után is megcsiszoltam picit a felületet, majd portalanítottam -, akkor felvihetjük rá a waxot. Ezt is egy rongy segítségével tehetjük meg, körkörös mozdulatokkal hordjuk fel a felületre. Ha ez is megszáradt – 2-3 óra -, fényezzük a felületet, hiszen ennek köszönhetően alakul ki a viaszos metál hatás. 

A teszt

A teszt érdekében párommal közösen négy dobozkát festettünk le, kettőt csak az alapszínnel, kettőt pedig waxoltunk is. Az alább látható dobozkák a palaszürke színű festékkel készültek.

Palaszürke festék: fent wax nélkül, lent wax-szal

Elég feltűnően látszik, melyik doboz kapott waxok – az alsó -, és melyik nem – a felső -. Maga a festék egyébként sötétszürke színű, viszont az aranybarna wax miatt barnás árnyalatot kapunk, ha egyben használjuk a kettőt. Természetesen mindenki maga dönti el, mennyire szeretne kopott, vintage hatást elérni, nekem ez így tetszett igazán.

Aranybarna csillogás

Belül is lefestettem ugyanarra a színre őket, és azt kell mondanom, nagyon tetszenek. Bár nem minden esetben vagyok odáig a vintage stílusért, ebben a formában, ezekkel a színekkel imádom őket.

Természetesen készültek dobozok a tengeri köd elnevezésű festékkel is. Ez már egy sokkal világosabb, kékes-szürkés szín, ami önmagában is nagyon tetszik nekem, de persze készült belőle waxolt változat is – alsó waxolt, felső wax nélküli -. 

Tengeri köd festék: fent wax nélkül, lent wax-szal

 

Ebben az esetben picit talán jobban tetszik nekem a wax nélküli változat, bár tény, hogy ha az ezüst színnel tudtam volna kezelni, valószínűleg szebb lett volna a végeredmény, de az igazi kopottas hatás így is megfelelő. 

Vélemény

A festékek szuper minőségűek, nagyon könnyű velük dolgozni. Maga a festék egyáltalán nem csöpög, sűrű formulájának köszönhetően egyszerű a használata. A wax is nagyon szuper minőségű termék, valószínűleg más felületen is ki fogom próbálni, mert nagyon tetszik ez a visszafogott, mégis csillogó hatás. 

A Trnd csapatának pedig külön köszönet azért, mert mindenre figyeltek, így semmilyen más eszközt nem kellett használnom a festés során, ugyanis minden megtalálható volt a csomagban. Imádtam minden percét a tesztelésnek, és kíváncsi vagyok, az ismerőseimnek mennyire fognak bejönni ezek a termékek.

Ti kedvelitek a vintage hatást? Készítettetek már ilyen stílusban bármit?

 *SZPONZORÁLT BEJEGYZÉS*