Sziasztok!

Tavaly október környékén megkaptam ajándékba páromtól az Air Wick elektromos melegítőjét – bejegyezés róla itt – és a hozzá tartozó illatrudat, majd novemberben rendeltem pár Yankee Candle tartot – bejegyzés róluk itt-, és azóta nincs megállás. Teljesen ráfüggtem ezekre az illatviaszokra, hiszen egyszerűen és olcsón varázsolhatjuk szuper illatúvá a lakásunkat általuk. A mai bejegyzésben egy kicsit összegezném nektek, miket is kell ezekről és a használatukról tudni. Figyelem: a mai bejegyzésben nagyon sokszor fog “elhangzani” a viasz, illatviasz szó, elnézést érte. 🙂

Mi az az illatviasz?

Ezek igazából kanóc nélküli, viasz alapú termékek, melyeket párologtatóba/melegítőbe kell helyezni, hő hatására megolvadnak, és illatozni kezdenek. Sokféle névvel illetik őket, a Yankee Candle-nél például tartoknak nevezik, az Air Wick a Wax melts nevet adta nekik, de én egyszerűen illatviaszoknak hívom őket.

Gyertya vagy illatviasz?

Igazából mindenki saját maga dönti el, melyik mellett teszi le a voksát. Én azért tértem át hozzájuk, mert bár a gyertyáknak meg van a maguk hangulata, sokkal dekoratívabbak, mégis pénzkidobásnak ítéltem meg a vásárlásukat. Imádom az illatokat, de hamar rájuk is tudok unni, így bizony nagyon gyakran fordult az elő, hogy megvettem egy gyertyát, három-négy alkalommal égettem, majd elpasszoltam valakinek, mert meguntam. Természetesen ez előfordulhat az illatviaszokkal is, de ezeket könnyebb elrakni, tárolni, mint egy üveges gyertyát – nem mellesleg az áruk is barátibb, mert egy igényes, tényleg erős és kellemes illatú gyertya bizony több ezer forintba is kerülhet.

Hogyan kell használni őket?

Amennyiben illatviaszt akarunk használni, három dologra lesz szükségünk: egy párologtatóra – tudjátok, ezeket árulják például a 100 forintos üzletekben illóolaj párologtatóként -, illatmentes mécsesre, valamint magára a viaszra.

A használata nagyon egyszerű, szimplán a viaszt beletesszük a párologtatóba, meggyújtjuk alatta a mécsest, és élvezzük az illatorgiát.

Ha meguntunk egy-egy illatot, csak el kell távolítani a tálkából, és mehet a helyére a következő. Én úgy szoktam őket kiszedni a kerámia tálból, hogy egy hústűvel alányúlok, ezáltal levegő kerül a felület és a viasz közé, így könnyen ki lehet pattintani. Ha ez nem akar sikerülni, rakjuk pár percre fagyasztóba, utána simán kiszedhető. Amennyiben nem akarjuk megvárni azt, hogy megszilárduljon, a még olvadt viaszt ki is önthetjük a tálból, illetve ha előrelátóak vagyunk, mielőtt a viaszt a tartóba tennénk, rakjunk alá alufóliát.

Viaszmelegítő: elektromos vagy mécseses verzió?

Szintén egyéni preferencia kérdése. Én az Air Wick elektromos melegítőjét használtam először, ami bár kinézetre nem a legcsinosabb darab, de a funkcióját tökéletesen ellátja. Egyenletesen melegíti fel a viaszt, és mivel árammal működik, simán magára merem hagyni fél-egy órán keresztül is. Hátránya lehet – nem csak ennek, hanem minden elektromos melegítőnek -, hogy mivel konnektorra van szükségünk hozzá, nem lehet bárhova pakolni.

És bár szeretem ezt a darabot, december környékén már nem tudtam nemet mondani a mécsessel működő darabokra, és a Dm-ben lecsaptam erre a nagyon szép csillagmintás, fehér kerámia melegítőre. Bár ennek a tálka része kisebb, mint az elektromosnak, nem vettem észre nagy különbséget közöttük illatintenzitás tekintetében, és a szememnek is jól esik a pislákoló láng látványa – ebben jelenleg is égetem a Yankee Candle Soft Blanket nevű tartját, ami abszolút kedvencemmé nőtte ki magát.

Hol vásároljunk illatviaszt?

Nos, ahogy telik az idő, lassan mondhatnám azt, hogy hol ne?! Egyre jobban elterjedtek ezen a viaszok, és több márka kezdi kihozni belőle a saját verzióját. Yankee Candle tartokat az illatgyertya.hu oldaláról tudtok rendelni, azonban ha kipróbálnátok más márka viaszait is – például Village Candle, Kringle Candle -, akkor mindenféleképpen a notino.hu webáruházat ajánlom nektek, ugyanis itt több márka viaszaiból is tudtok választani. Emellett én például a Dm-ben vettem Air Wick illatrudakat, de elvileg a Tesconak is van saját verziója, viszont ezt sajnos a közelemben nem lehet kapni, pedig szívesen kipróbálnám – ha olvasod ezt, és a közeledben meg lehet vásárolni őket, írj nekem, kérlek. 🙂

Ti próbáltátok már valamelyik márka illatviaszát? Milyet? 🙂